LA VERITAT QUE ENS ARRIBA

timthumb

La gran repercussió que ha tingut l’emissió del documental de Ciutat morta ens permet reflexionar, una vegada més, sobre la importància que té la comunicació a la nostra societat i, afilant una mica més, la dificultat que la veritat dels fets té per prosperar quan es troba amb determinats interessos. Si mirem la televisió, escoltem la ràdio o llegim la premsa diàriament, ens adonarem que la mateixa notícia pot tenir diferents connotacions depenent de la font que ens arribi i, fins i tot,  pot arribar a desaparèixer si l’assumpte en qüestió és contraproduent per a certs grups implicats.

En primer lloc, i reflexionant sobre Ciutat morta, tot i que el documental és un conjunt de declaracions i denúncies, algunes confirmades i d’altres aparents, que qüestiona radicalment l’actuació de la Guàrdia Urbana, dels Mossos d’Esquadra, dels tribunals de justícia i de l’Ajuntament de Barcelona, el reportatge deixa del tot de costat la versió dels fets que podrien aportar els acusats. Els acusats d’excessos, tortures i falsejament de proves. És, per tant, necessàriament un documental incomplet i parcial, encara que els autors de Ciutat morta disculpen les absències adduint que els protagonistes o afectats no hi han volgut participar.

Per continuar, convindria no arribar a conclusions precipitades. Ja ho han fet aquells que consideren que el bé es diu okupa i que el mal duu uniforme. Són la versió oposada d’aquells que pensen que el mal es diu okupa i que el bé porta uniforme. Però això no vol dir que el reportatge no denunciï fets greus. Molt greus. Aquesta evidència exigeix revisar tots els passos de l’episodi. Reobrir el cas. Cal esbrinar si les persones que han estat condemnades ho han estat de manera injusta. I cal saber també si l’agressor del policia greument ferit continua lliure i si el mal que va fer ha quedat impune.

Així doncs, ens toca a la ciutadania la gran tasca de discernir i analitzar a fons els fets de la informació que ens arriba, malgrat que aquesta informació sigui, en la majoria dels casos,  una veritat manipulada.

Marisol Lobato

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s