Finestres trencades

La Teoria de les finestres trencades és diu així a causa de l’experiment que va fer Philip Zimbardo, psicòleg de la Universitat de Stanford   l’any 1969. Va voler demostrar que les persones, siguin de qualsevol classe social, econòmica o latituds tendeixen a tenir el mateix comportament.

finestres trencadesfinestres trencades 2

Deixa un cotxe sense placa de matricula i les portes obertes  al Bronx, simulant un abandonament i en poc temps es desvalisat. Aquest experiment es va repetir a la zona rica de Califòrnia. El cotxe va ser respectat durant una setmana. En vista de la passivitat de la població, decidí trencar els vindres del cotxe. Quan això succeí, tot el respecte que li havien tingut és va perdre. Es van obtenir els mateixos resultats que en l’altra ciutat. Això demostrà que els límits cívics no depenen de riquesa, sinó de circumstàncies psicològiques. Apareix un comportament de agregacionisme. Abandonem el nostre civisme i ens afegim al vandalisme.En James Wilson i en George Kelling, criminòlegs, postulen que el crim és el resultat inevitable del desordre,  llei de les finestres trencades.

És per aquesta raó que s’ha de penalitzar qualsevol acte delictiu, per petit que sigui, per tal d’aconseguir que continuï  regnant els actes de civisme. En cas contrari, és a dir, la no penalització,  el que produiria és un escenari d’anarquisme. Hem de fer una autoanàlisi de consciència, no deixar-nos portar per l’acció de la resta dels qui conviuen al nostre costat. Moltes vegades assumim un comportament que ens desagrada, ofèn o no pertany a les nostres normes de conducte, però a còpia de repetir-lo l’entenem com a correcte.

finestres trencades 1finestres trencades3

És per aquesta raó que hauríem de dir un “NO” o “PROU” quan estem davant de  situacions que no són les habitualment correctes.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s