Aprendre a jugar o jugar per aprendre

Moltes persones del meu entorn coincideixen a plantejar-me la mateixa pregunta:

“Si ja parles i escrius el català, per què t’has apuntat a aquest curs?´´, bona pregunta…

Per a mi aquest curs ha estat un repte personal. M’agrada molt el català, de fet és la meva llengua materna. He tingut la necessitat de realitzar-lo per millorar i ampliar els meus coneixements a nivell gramatical i també d’expressió oral i escrita.  Crec que ho estic aconseguint.

La majoria dels de la meva  generació estem acostumats a aprendre de manera tradicional. Això va canviar per mi el dia que vaig començar aquest curs de C2 amb  20 alumnes més.

IMG-20141105-WA0007-1024x768

Jo no sabia què era la gamificació , és a dir, utilitzar el joc com a motivació per a l’aprenentatge. A aquestes alçades del curs sóc plenament conscient de quin és el significat. L’encarregat de posar en pràctica aquesta tècnica ha estat en Jaume, el nostre professor.  Bé ,ell i els veïns , els quals encara no ens els ha presentat. En qualsevol cas, han tingut un paper molt important al llarg del curs. Ells ens han portat a assolir reptes, a guanyar punts per aconseguir insígnies, ens ha motivat quan semblava impossible aconseguir-ho i això ha fet que les classes es convertissin en un joc, potenciés la concentració, l’esforç i la participació.

IMG-20150118-WA0001.

El més important ha estat treballar en grup.  Ho havíem de fer a totes les classes. A cada sessió preparàvem les tasques en grups reduïts.  No sempre amb les mateixes persones.  Aquest fet m’ha permès debatre temes respectant i escoltant  la resta del grup, parlar davant dels companys, valorar la seva feina i que valoressin la meva. A casa, individualment i aprofitant la feina feta acabàvem el treball fent servir les noves tecnologies: Dropbox, WordPress, Internet, Instagram. Aquestes han estat eines indispensables per a les tasques lingüístiques.

.20141127_203525-768x1024

Ha estat un curs molt ben aprofitat. M’ha servit per aprendre a redactar diferents tipus de text: article d’opinió, informe, entrada de blog, ressenya. Sempre comptant amb l’ajut de la resta de companys i de les correccions del Jaume.

A més, hem pogut gaudir de dues sortides al teatre. Alguns vam anar a veure Marilula al Teatre Plaza de Castelldefels i tots al Teatre Romea de Barcelona vam veure Els veïns de dalt. Vam gaudir doblement d’aquesta última obra perquè a classe entre tots vam preparar la ressenya.  En vam parlar obertament del tema, del que pensàvem i això sempre és enriquidor.ElsVeins

M’he divertit molt aprenent català.  Ara ho sé. Per mi,  ha estat un joc i un plaer.

Susanna Sardà

3 pensaments sobre “Aprendre a jugar o jugar per aprendre

 1. Feia temps que volia començar a estudiar el nivell D de Català, tant per motius personals com professionals. El primer dia de curs pensava que la metodologia emprada pel professor seria més aviat tradicional i que, per tant, hauria de suportar lliçons de gramàtica, fonètica… un tant pesades i avorrides, però no, ha estat una grata sorpresa des del primer moment.
  Després de llegir l’article “Aprendre a jugar o jugar per aprendre” manifesto el meu acord, ja que la metodologia del treball cooperatiu té bons resultats. Es pot aprendre jugant, i tant que sí! El més important és que cada integrant de cada grup prengui consciència de la seva pertinença i responsabilitat a aquest grup de treball per fer possible l’assoliment d’uns objectius comuns.
  No tinc cap dubte que els nous alumnes d’aquest curs gaudirem i aprendrem amb la metodologia emprada pel nostre professor, en Jaume.

  Liked by 2 people

  • Cristóbal, avui estic doblement contenta, en primer lloc perquè has llegit el meu article, i això sempre agrada a l’autor; en segon lloc, perquè llegint-lo has vist com de gratificant pot ser l’aprenentatge si es fa mitjantçant el joc. Desitjo què aquest curs el gaudiu tu i els teus companys, tant com ho vam fer nosaltres, per què això voldrà dir què aprendreu el català al mateix temps que jugueu…acompanyats pel Jaume, és clar!
   Bon curs!
   Susanna Sardà

   M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s