La unió del grup per aprendre

Molta gent es pensa que quan decideix estudiar alguna cosa tindrà un llarg camí en solitari per aconseguir el seu propòsit. No disposar d’un suport, de vegades, resulta complicat. El curs del nivell superior de català que s’imparteix a Castelldefels desenvolupa un altre mètode d’estudi. Està funcionant molt bé.

En Jaume, com a professor, treballa perquè l’alumnat es trobi a gust a classe i es divirteixi aprenent. Ho complementa amb sessions grupals que fan més tangibles els resultats. Ens entrevistem amb ell i li preguntem pel seu mètode.

Quan li vam preguntar sobre quan i per què va decidir no seguir amb un ensenyament més tradicional ens va respondre que: “Diria que vaig aprendre d’aquesta manera i la meva àvia va ser una influència molt bona”.

Sobre les dificultas que por tenir l’aprenentage cooperatiu amb adults ens respon que: “gestionar conflictes ja que amb els adults surt més la part emocional”.

IMG-20150429-WA0016

Pot ser que hi hagi a qui li pot resultar estrany que una classe de més de vint persones del nivell superior de català no es capfiqui a insistir hora rere hora en la gramàtica, en el lèxic, en la morfologia, etc. i no tant en debats, comentaris de texts, propostes, etc. No es deixa de banda, però, els exercicis sobre pronoms relatius, els connectors a utilitzar o la correcta utilització de les paraules. Abans que te’n puguis adonar, ho has anat corregint i interioritzant durant el curs.

el trofeu

Quan es pregunta al grup sobre l’opinió que mereix aquest mètode, tothom coincideix que resulta més afavoridor i enriquidor així que si s’hagués fet d’una alta manera. Que si es pogués retrocedir per elegir entre una manera de fer i una altra, sens dubte, tornarien a repetir l’experiència i, encara més, la recomanarien.

Hi ha un simbolisme en tot això quan es torna a preguntar i no és un altre que la força de la unió i el treball en equip. Una pista i un detall de com es desenvoluparia el curs ja la teníem ben al principi. Entre tots, fulla a fulla fem arbre.insígnia

Per desomptat, per aprendre cal voler que t’ensenyin. Sempre hi haurà aspectes per millorar, tot i que quan tens les portes obertes, l’univers conspira al teu favor. Un poder de superheroi s’amaga darrera d’un conjunt que vol avançar.  No és cap altre que el poder de la convicció.

Un reportatge de Javier Llorca

2 pensaments sobre “La unió del grup per aprendre

 1. Feia molt de temps que tenia pendent de fer el curs del nivell C2. Ho havia mirat a diferents centres i diferents localitats, però per problemes d’horaris mai havia acabat de decidir-me. Fins que fa uns mesos, a la intranet de la feina, vaig veure que el CPNL oferia nous cursos per aquest any, i per enèsima vegada vaig fer el cercador per mirar de trobar algun que m’anés bé per horaris. La meva primera opció era a Gavà, però vaig veure que el curs únicament el feien en línia. Vaig mirar també a Barcelona, a prop de la feina, però els horaris tampoc m’anaven bé. Finalment vaig trobar el curs que es feia a Castelldefels i vaig aconseguir reorganitzar els horaris de la meva vida privada per poder assistir-hi.
  Al principi tenia molts dubtes, perquè tothom amb qui parlava del tema deia que era molt difícil i em deien que quina necessitat tenia de ficar-me ara en aquest “embolic”. Hi havia diversos motius que em feien plantejar-me realitzar el curs. D’una banda, a la meva feina sovint he de redactar escrits, i moltes vegades tinc dubtes que potser amb aquest curs podré resoldre. D’altra banda, el fet que aquest nivell sigui considerat com a mèrit en les fases de concurs i/o oposició a les Administracions Públiques també era un punt a favor. Finalment, el fet de trobar un curs al qual pogués adaptar els meus horaris i que estigués relativament a prop de casa em va acabar de decidir.
  Finalment vaig fer la inscripció i vaig arribar a classe el primer dia amb molt de respecte i una certa por del que se’m venia a sobre.
  Llavors vaig llegir el bloc d’en Javier Llorca i vaig comprendre que aquest curs no s’assemblarà a res del que havia fet fins ara. El fet que la metodologia de treball sigui l’aprenentatge cooperatiu crec que farà que tots ens impliquem molt més en el curs per tal d’intentar ajudar-nos uns als altres. Penso que divertir-se aprenent fa que interioritzem més fàcilment la informació que amb el mètode tradicional.
  Vull agrair aquesta aportació a en Javier perquè gràcies a ella estic bastant més tranquil•la respecte del que ens espera durant el curs. Veig que has gaudit amb aquest curs i això fa incrementar la motivació encara més.

  Liked by 1 person

  • Bona tarda.
   Primerament vull agrair-te que t’hagis llegit el blog.
   Ja han passat alguns mesos des que vam acabar el curs i, sincerament, val molt la pena. Tant els companys de classe com el docent, et seran de molta ajuda. Sense ells no hi hauria resultats. Vaig tenir sort amb els meus.
   Per acabar, voldria tranquilitzar el teu pas pel curs i informar-te que hi estàs en bones mans. Aprofita’l i gaudeix-ho. Val molt la pena sentiràs un gran orgull al final del període.
   Ànims i bon curs tinguis Maria José!

   M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s