Vigència de les monarquies en l’actualitat

 

 

 

Les monarquies constitueixen un sistema de govern en una minoria de països del món. Les monarquies es caracteritzen perquè el cap de l’estat és personal, vitalici i designat en la majoria dels casos en un ordre hereditari. Les monarquies poden ser parlamentàries, és a dir, limitades per la constitució sense poder executiu i amb funcions cerimonials i les de caràcter absolut, en els que el monarca ostenta el poder executiu, legislatiu i judicial. En totes les monarquies el rei està per sobre de la llei, ja que gosa d’una legislació especial que és diferent de la legislació a què estem sotmesos la resta dels ciutadans.

A la vegada que observem on estan localitzades les monarquies parlamentàries (10 a Europa) i les monarquies absolutistes (la majoria a  l’africa, àsia i oeania) ens hem de fixar en el context econòmic i polític del país on es governa amb aquest sistema per adonar-nos de les diferències entre ambdues. Per una banda les monarquies parlamentàries europees estan en societats molt desenvolupades, econòmicament molt solvents i socialment democràtiques per la qual cosa la monarquia serà representativa dels seus ciutadans i acceptada majoritàriament per ells. Per una altra banda, les monarquies totalitàries estan situades en països en vies de desenvolupament, econòmicament febles i sense història democràtica. En aquest context difícilment la població podrà oposar-se al poder del rei i on el poder econòmic i les forces conservadores són el poder real del país.

La situació de la monarquia a Espanya és diferent. Per una banda és un país desenvolupat econòmicament s’ha debilitat amb el període de crisi en que estem immersos i relativament jove en temes de democràcia. Per una altra banda s’instaurà després de la mort de Franco, que va governar durant 40 anys amb un govern totalitari i que va ser acceptat  per les forces conservadores. Amb aquests condicionats la Monarquia espanyola pot evolucionar cap a una monarquia amb més base democràtica a l’estil de les monarquies europees, com la danesa o la sueca, o per contra fer un gir cap a una monarquia més intervencionista en qüestions de política del país i una perillosa deriva a una monarquia de caràcter mas totalitari.

Potser al nostre país ens caldria més anys en democràcia per tal que definitivament s’implantés una monarquia parlamentària a l’estil dels països del nord d’Europa i mentrestant ens caldria un sistema de govern en el qual els governats són escollits democràticament a les urnes incloent-hi el cap de l’Estat,

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s