Crònica d’una erupció inesperada

El dissabte 24 d’octubre, el volcà Tiki-Wiki a l’illa de Tanga (Polinèsia) va entrar en erupció a l’alba. La inesperada esclatada, que va anar acompanyada d’un terratrèmol de magnitud 6, va sorprendre els habitants de la capital de l’illa perquè no tenien coneixement de la futura i imminent catàstrofe.

L’inici es va caracteritzar per la formació d’un gran núvol al damunt del volcà, anomenat columna eruptiva vertical, i de la posterior i brutal expulsió d’ellapil·li junt amb fluxos piroclàstics (que van fer bullir l’aigua propera a l’illa) sobre la població de Tanga. Tot seguit, va començar la violenta emissió de vapor i gasos sulfurosos tòxics sobre la totalitat de l’illa, juntament amb una pluja intensa de cendra que va crear una espessa boira i grans explosions acompanyades de tsunamis.

La lava vomitada pel volcà va començar a descendir per la muntanya fins que va arribar a la capital i va enterrar una tercera part dels habitatges. Com a conseqüència d’això els habitants de l’illa van perdre gairebé la totalitat dels seus béns i efectes personals a causa del foc originat per la lava.

Malgrat la desesperació i tristesa davant de la seva pèrdua, van començar de nou i amb empenta donant gràcies per haver pogut salvar el més preuat que tenien: la seva vida.

 

Lídia

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s