Aportacions de la seguretat a la ciutadania

La seguretat és la gran oblidada quan pensem en l’estat del benestar de qualsevol societat desenvolupada. A continuació podrem veure que és un dels pilars bàsics perquè es pugui donar. Tal i com es detalla al començament de la Llei Orgànica 4/2015 del BOE, la seguretat ciutadana garanteix que els drets i les llibertats reconeguts i emparats per les principals constitucions democràtiques puguin ser exercits lliurement. I això què vol dir? A un nivell més col·loquial, que si una societat no és prou segura no es pot viure en pau i tampoc garanteix que totes les persones tinguin igualtat d’oportunitats i puguin expressar-se lliurement.

IMG_0001

Exemples en tenim molts, ja sigui en èpoques passades o en l’actualitat. Grans civilitzacions com varen ser els antics romans, grecs o egipcis van arribar a un gran nivell de desenvolupament gràcies que van aconseguir donar seguretat i estabilitat a les seves societats, en canvi quan la van perdre van desaparèixer per sempre. Fets més recents també ho corroboren. Hi ha molts països a l’Àfrica o a l’Orient Mitjà on sempre tenen conflictes que obliguen els seus ciutadans a fugir i en conseqüència que els països mai prosperin i es desenvolupin. Una altra dada desconeguda per la majoria, sabíeu que les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat no tenen dret a vaga? Què passaria si fessin? La llei orgànica 4/2015 justifica aquesta retallada de drets per poder garantir una seguretat permanent. Són preguntes que poca gent es fa però si les han de respondre tothom diria el mateix, s’instal·laria el caos i el desordre. En aquest sentit també tenim exemples recents. A l’estat de l’Espíritu Santo al Brasil hi ha una vaga de policies que ha fet que es produeixi una onada d’assassinats, robatoris, violacions i desordres públics. Les autoritats del país s’han vist superades per la situació i han hagut de treure l’exèrcit al carrer en un intent de restablir la normalitat.

IMG_0002

Encara penseu que la seguretat té un preu o pot ser retallada? Sóc del parer que no. No només cal tenir la sensació de seguretat, sinó que és important estar-ho i que així ho percebi la ciutadania. Encara que no sigui l’únic àmbit amb el qual es manté l’estat del benestar és molt important per poder viure amb tranquil·litat i que tot continuï en ordre.

Un pensament sobre “Aportacions de la seguretat a la ciutadania

  1. L’article m’ha agradat, tot i que hauria triat un altre títol.
    En llegir el teu article d’opinió veig que has utilitzat unes preguntes per al lector que ens fan reflexionar sobre la importància de la seguretat, a més de posar exemples reals per saber el que passa, ho veig un bon recurs per ajudar-nos a comprendre. També considero que es pot seguir el teu article amb fluïdesa i no perdre el fil.
    Segueix així, ens veiem a classe.

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s