La salut és imprescindible en qualsevol societat, només un bon sistema sanitari la pot garantir. Durant molts anys les inversions en salut han fet del sistema sanitari català un model d’alt nivell, tant en prevenció com en tractaments innovadors i en recerca. Quan va començar la crisi econòmica van començar les retallades en salut. Les retallades en salut són un greu error que pot tenir greus conseqüències.
Estalviar en salut pot afectar generacions senceres.Això és el que va passar a Espanya durant la dècada dels anys 50 i 60. La vacuna de la poliomielitis ja es coneixia l’any 1955. El sistema sanitari de l’època no va invertir en la vacuna. Com a conseqüència, molts infants espanyols van patir aquesta malaltia. La poliomielitis afecta el sistema nerviós i la medul·la espinal. Pot provocar, per tant, atròfia muscular, paràlisi, i pot ser mortal. La vacunació sistemàtica i gratuïta no va arribar a Espanya fins l’any 1964.
La recerca en salut és necessària per eradicar malalties. Hi ha infinitat d’exemples, entre els quals trobem el fet que una malaltia com la SIDA ,que als anys 70 era mortal, avui es pot considerar una malaltia crònica i es continua investigant per trobar-hi una vacuna. Molts lectors pensen que si invertim en educació no es retallarà en recerca. Tanmateix, els diners per la formació dels professionals sanitaris que es dediquen a fer recerca surten de les partides d’inversions en sanitat, no de les d’educació. Els centres de recerca dels hospitals catalans, com l’IDIBELL (Institut d’investigació de l’Hospital de Bellvitge), l’IDIAP (Institut d’Investigació en Atenció Primària), i molts d’altres, es financen amb els diners de la sanitat pública.
Per tant,hem de recordar que qualsevol societat necessita garantir la salut dels seus ciutadans i això només es pot fer invertint en sanitat.
Valoració de la parella lectora:
Ens ha agradat força. Està ben argumenta i la conclusió és correcta.